Zebranie rodziców oddziałów przedszkolnych
Zapraszamy na zebranie rodziców oddziałów przedszkolnych, które odbędzie się w środę 27 sierpnia o godz. 18:00 na szkolnym korytarzu.


Zapraszamy na zebranie rodziców oddziałów przedszkolnych, które odbędzie się w środę 27 sierpnia o godz. 18:00 na szkolnym korytarzu.

Nieobecność dziecka nie odwołuje posiłku. Rodzice są zobowiązania do zgłaszania nieobecności pod numerem telefonu 530 199 379 (dozwolona również forma sms) lub e-mail intendent@sp2.mgk.pl dzień wcześniej lub w dniu bieżącym do godziny 8:00.
Rodzice nie mogą sami odliczać obiadów bez wcześniejszego powiadomienia.
Szkoła nie wydaje obiadów na wynos.
Opłata za posiłki we wrześniu wynosi:
Wpłaty należy dokonać przelewem.
Dane do przelewu:
Szkoła Podstawowa Nr 2, ul Kalwaryjska 3, 05-530 Góra Kalwaria
Nr rachunku bankowego
26 8003 0003 2001 0003 3008 0008
płatne do 27 sierpnia 2025r. – dla uczniów klas 1- 8 (klasy 1 mają wydłużony termin płatności do 3 września)
płatne do 10 września 2025r. – dla oddziałów przedszkolnych
WAŻNE! W tytule wpłaty należy umieścić następujące informacje: imię i nazwisko dziecka, klasę/odział przedszkolny, obiady/wyżywienie, miesiąc.
Dokonanie wpłaty w terminie jest jednocześnie zapisem dziecka na obiady w danym miesiącu. W przypadku braku wpłaty w terminie, wstrzymuje się możliwość korzystania przez daną osobę z wyżywienia, a dziecko/uczeń może korzystać z posiłku od następnego dnia po dniu wpływu środków na konto Szkoły ( zgodnie z regulaminem korzystania przez uczniów ze stołówki w naszej szkole).
PRZYPOMINAMY iż są do Państwa wysyłane e -mail z kwotą do zapłaty (Prosimy sprawdzać w SPAM). W nim również są już odliczone nieobecności z czerwca (chodzi o dzieci szkolne).
Informację o obiadach dla klas 1-8 i posiłkach dla oddziałów przedszkolnych można uzyskać pod numerami telefonu 530 199 379– intendentka.

Wyprawka pierwszoklasisty na rok szkolny 2025/26
1. Zeszyty:
• zeszyt w kratkę: 16-kartkowy
• zeszyt w trzy linie 16-kartkowy (z kolorowymi liniami bez marginesu) 2x
2. Bloki
• rysunkowy biały A4
• techniczny biały A4
• techniczny kolorowy A4
3. Zeszyt papierów kolorowych
4. Plastelina – 1 paczka
5. Pędzel gruby i cienki
6. Farby plakatowe (12 kolorów w kubeczkach), kubeczek, podkładka na ławkę (śniadaniowa)
7. Kredki
• ołówkowe
• świecowe
8. Nożyczki (małe z zaokrąglonymi czubkami; specjalne dla dzieci leworęcznych)
9. Klej biały (w sztyfcie)
10. Tekturowa teczka (podpisana) 2x
11. Piórnik wyposażony w 2 ołówki, pisaki, linijkę 20 cm, temperówkę, gumkę
12. Kostium gimnastyczny -biały podkoszulek, ciemne spodenki, obuwie sportowe sznurowane na białych podeszwach (np. typu halówki) –wszystko podpisane w worku
13. Obuwie na zmianę w worku z białą podeszwą (podpisane).
Podręczniki i ćwiczenia (z wyjątkiem religii) są bezpłatne. Dzieci otrzymają je w szkole, w pierwszym tygodniu nauki. Prosimy o obłożenie i podpisanie podręczników, ćwiczeń i zeszytów oraz wszystkich przyborów i materiałów szkolnych. Wyprawkę ucznia należy przynieść do klasy w pierwszym tygodniu nauki.

Rodzinny Piknik na Dworze Księcia Janusza – święto radości i wspólnoty!
W sobotę 7 czerwca odbył się Rodzinny Piknik na Dworze Księcia Janusza, który na długo pozostanie w naszej pamięci. Wydarzenie zorganizowane zostało dzięki ogromnemu zaangażowaniu Rady Rodziców, dyrekcji szkoły oraz nauczycieli – wspólnie stworzyliśmy miejsce pełne uśmiechu, zabawy i rodzinnego ciepła.
Już od pierwszych chwil na uczestników czekała moc atrakcji. Dzieci z entuzjazmem korzystały z malowania twarzy, plecenia kolorowych warkoczyków, wykonywania tatuaży, skakania na dmuchańcach oraz zajadania się watą cukrową i grillowanymi przysmakami – wszystkie te stanowiska z uśmiechem i energią obsługiwali niezawodni rodzice. Na terenie przedszkola nauczyciele czuwali nad najmłodszymi, organizując im zabawy, gry i aktywności, które dostarczyły wiele radości i śmiechu.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się także warsztaty dekorowania pierników prowadzone przez panią Renatę Puczkowską – dzieci z zapałem ozdabiały kolorowe ciasteczka, rozwijając przy tym swoją kreatywność i wyobraźnię.
Nie zabrakło też emocji związanych z loterią fantową – każdy los wygrywał, a szczęśliwe twarze zwycięzców mówiły same za siebie. Organizacją loterii zajęły się: Natalia Szcześniak, Magda Tabor, Anna Stankiewicz, Renata Parol, Anna Chyb oraz Dominika Majewska. Przy obsłudze stoiska wspierały je również inne nauczycielki – serdecznie dziękujemy za ich zaangażowanie i sprawne przeprowadzenie tego punktu programu.
Scena tętniła życiem dzięki występom artystycznym – zespół taneczny Emotion porwał widzów dynamicznym pokazem, a szkolny chór zaprezentował koncert piosenek z lat 80., który rozbudził sentymentalne wspomnienia i zachęcił wielu do wspólnego śpiewania. Występ przygotował p. Andrzej Kochański.
W czasie pikniku odbyły się także międzyklasowe zawody sportowe – emocje sięgały zenitu, a duch fair play towarzyszył wszystkim uczestnikom. Zawody przeprowadzili nauczyciele wychowania fizycznego. Równolegle rozegrano turniej siatkówki oraz konkurs historyczny, który przyciągnął zarówno młodszych, jak i starszych miłośników dziejów. Pokaz pierwszej pomocy przygotowany przez Pomocny Sztab był nie tylko ciekawą atrakcją, ale również ważną lekcją, jak reagować w sytuacjach zagrożenia życia.
Wśród licznych atrakcji dużym powodzeniem cieszyła się również ścianka do zdjęć – barwna dekoracja zachęcała do robienia pamiątkowych fotografii i stała się tłem wielu rodzinnych ujęć.
Zorganizowano także grę terenową „Na tropie Księcia Janusza”.
Na smakoszy czekały domowe ciasta, słodkości i pyszności z grilla. Piknikowe stoły uginały się od przysmaków, a zapach pieczonych kiełbasek unosił się w powietrzu, przyciągając kolejnych gości. Strefa gastronomiczna, kolorowe warkoczyki, malowanie twarzy, tatuaże i inne atrakcje dla dzieci były z zaangażowaniem i uśmiechem prowadzone przez naszych niezastąpionych rodziców, którzy stworzyli prawdziwie rodzinną atmosferę wydarzenia.
Wszystko przebiegało w radosnej, rodzinnej atmosferze, przy pięknej pogodzie i na świeżym powietrzu. Był to dzień pełen integracji, śmiechu i niezapomnianych wrażeń.
Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji tego wyjątkowego wydarzenia – rodzicom, nauczycielom, uczniom i gościom. Razem pokazaliśmy, jak silną i zgraną tworzymy społeczność!
ZDJĘCIA:
https://photos.app.goo.gl/MAr4cdyrzcZTEbUF7
https://photos.app.goo.gl/SWiFQtH5xCXZys589
https://photos.app.goo.gl/cRb8NuCEaMgzzkgu7

ZUPA: Koperkowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Spaghetii bolognese**, kompot.*(1,2,5,6)
ZUPA: Zacierkowa**.*(1,2,6)
DRUGIE DANIE: Gulasz drobiowy, kasza gryczana, mix sałat z sosem winegret, herbata z cytryną.*(5,6)
ZUPA: Ogórkowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Potrawka z kurczaka, ryż**, kompot.*(1,5,6)
ZUPA: Krupnik.*(1,6)
DRUGIE DANIE: Placki ziemniaczane z sosem na słodko, lemoniada.*(1,2,5)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
WYKAZ SKŁADNIKÓW, PRODUKTÓW I DAŃ DOSTĘPNY JEST U DIETETYKA
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.
ŚNIADANIE: Kółeczka miodowe** na mleku, pieczywo**, masło, szynka rzeźnika**, papryka kolorowa, sałata, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Koperkowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Spaghetii bolognese**, kompot.*(1,2,5,6)
PODWIECZOREK: Chałka** z masłem i dżemem**, borówka, kompot.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Kluski lane na mleku, pieczywo**, masło, polędwica sopocka**, pomidor malinowy, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną i miodem.*(1,2,5)
ZUPA: Zacierkowa**.*(1,2,6)
DRUGIE DANIE: Gulasz drobiowy, kasza gryczana, mix sałat z sosem winegret, herbata z cytryną.*(5,6)
PODWIECZOREK: Antrudy**, budyń (wyrób własny), morela.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Płatki orkiszowe** na mleku, pieczywo**, masło, polędwica miodowa**, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata, herbata z cytryną i miodem.*(1,2,5)
ZUPA: Ogórkowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Potrawka z kurczaka, ryż**, kompot.*(1,5,6)
PODWIECZOREK: Babeczki (wyrób własny), kawa inka**.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Płatki ryżowe** na mleku, pieczywo**, masło, szynka od szwagra**, rukola, papryka żółta, pomidor malinowy, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Krupnik.*(1,6)
DRUGIE DANIE: Placki ziemniaczane z sosem na słodko, lemoniada.*(1,2,5)
PODWIECZOREK: Kajzerka**, masło, ser żółty**, szynka sołtysówka**, ogórek zielony, pomidor malinowy, roszponka, herbata z cytryną.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Zacierka** na mleku, pieczywo**, masło, polędwica miodowa**, szpinak, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną i miodem.*(1,2,5)
ZUPA: Wiejska.*(6)
DRUGIE DANIE: Placki z jabłkiem, kompot.*(1,2,5)
PODWIECZOREK: Herbatniki**, soczek owocowy./ Grahamka**, jajko na twardo, salami rogal, pomidor koktajlowy, papryka żółta, ogórek zielony, herbata owocowa.*(1,2,5)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
WYKAZ SKŁADNIKÓW, PRODUKTÓW I DAŃ DOSTĘPNY JEST U DIETETYKA
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.
ZUPA: Jarzynowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Makaron** z sosem Carbonara, kompot.*(1,2,5)
ZUPA: Ryżanka.*(6)
DRUGIE DANIE: Kotlet schabowy, ziemniaki, pomidor z jogurtem naturalnym, herbata owocowa.*(1,2,5)
ZUPA: Barszcz biały** z jajkiem.*(1,2,5,6)
DRUGIE DANIE: Kurczak w sosie słodko – kwaśnym, ryż**, kompot.*(1,5)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
WYKAZ SKŁADNIKÓW, PRODUKTÓW I DAŃ DOSTĘPNY JEST U DIETETYKA
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.
ŚNIADANIE: Kulki czekoladowe** na mleku, pieczywo**, masło, szynka rzeźnika**, sałata, papryka żółta, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Jarzynowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Makaron** z sosem Carbonara, kompot.*(1,2,5)
PODWIECZOREK: Musli** z jogurtem owocowym, maliny.*(1,5)
ŚNIADANIE: Płatki owsiane** na mleku, pieczywo**, masło, wieprzowinka bez wędzenia**, papryka czerwona, ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Ryżanka.*(6)
DRUGIE DANIE: Kotlet schabowy, ziemniaki, pomidor z jogurtem naturalnym, herbata owocowa.*(1,2,5)
PODWIECZOREK: Serek waniliowy**, krakersy**, jabłko.*(1,5)
ŚNIADANIE: Makaron zwierzątka** na mleku, pieczywo**, masło, polędwica sopocka**, pomidor malinowy, rzodkiewka, rukola, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Barszcz biały** z jajkiem.*(1,2,5,6)
DRUGIE DANIE: Kurczak w sosie słodko – kwaśnym, ryż**, kompot.*(1,5)
PODWIECZOREK: Ciastka owsiane**, napój czekoladowy sojowy*, banan.*(1,2)
WOLNE
ŚNIADANIE: Kasza manna** na mleku, sok malinowy, pieczywo**, masło, schab pieczony**, papryka kolorowa, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Pomidorowa z makaronem**.*(1,5,6)
DRUGIE DANIE: Paluszki rybne**, ziemniaki, surówka z młodej kapusty kiszonej, kompot.*(1,2,3)
PODWIECZOREK: Bufet szwedzki**, sok owocowy.*(1,2,5)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
WYKAZ SKŁADNIKÓW, PRODUKTÓW I DAŃ DOSTĘPNY JEST U DIETETYKA
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.
ZUPA: Brokułowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Kurczak w sosie paprykowym** w ryżem, kompot.*(5)
ZUPA: Cukiniowa z makaronem**.*(1,2,5,6)
DRUGIE DANIE: Kotlet pożarski, ziemniaki, mizeria, kompot.*(1,2,5)
ZUPA: Botwinka.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Kluski leniwe na słodko, lemoniada.*(1,2,5)
ZUPA: Pomidorowa z ryżem.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Schab pieczony, ziemniaki, kapusta zasmażana, sok tłoczony.*(6)
ZUPA: Duet fasolowy.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Makaron** z serem i polewa jogurtowo- truskawkowa, kompot.*(1,2,5)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
WYKAZ SKŁADNIKÓW, PRODUKTÓW I DAŃ DOSTĘPNY JEST U DIETETYKA
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.
ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane** na mleku, pieczywo**, masło, szynka sołtysówka**, pomidor malinowy, rukola, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Brokułowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Kurczak w sosie paprykowym** w ryżem, kompot.*(5)
PODWIECZOREK: Omlet (wyrób własny) z dżemem**, borówki, herbata z cytryną.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Bułka wiejska**, masło, parówki gotowane**, ketczup**, herbata z cytryną i miodem, kawa inka**.*(1,2,5)
ZUPA: Cukiniowa z makaronem**.*(1,2,5,6)
DRUGIE DANIE: Kotlet pożarski, ziemniaki, mizeria, kompot.*(1,2,5)
PODWIECZOREK: Herbatniki**, jogurt pitny**, morela.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne** na mleku, pieczywo**, masło, szynka z komina**, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną.*(1,5)
ZUPA: Botwinka.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Kluski leniwe na słodko, lemoniada.*(1,2,5)
PODWIECZOREK: Kajzerka**, masło, ser żółty**, salami rogal**, rukola, pomidor malinowy, papryka kolorowa, herbata owocowa.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Prażona pszenica** na mleku, pieczywo**, masło, szynka sołtysówka**, pomidor koktajlowy, szpinak, herbata z cytryną i miodem. *(1,5)
ZUPA: Pomidorowa z ryżem.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Schab pieczony, ziemniaki, kapusta zasmażana, sok tłoczony.*(6)
PODWIECZOREK: Ciasto murzynek (wyrób własny), mleko, nektarynka.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Zacierka** na mleku, pieczywo**, masło, polędwica sopocka**, sałata, papryka kolorowa, herbata z cytryną i miodem.*(1,2,5)
ZUPA: Duet fasolowy.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Makaron** z serem i polewa jogurtowo- truskawkowa, kompot.*(1,2,5)
PODWIECZOREK: Grahamka**, masło, twarożek**, pierś z indyka wędzone**, sałata, pomidor koktajlowy, rzodkiewka, sok owocowy.*(1,2,5)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
WYKAZ SKŁADNIKÓW, PRODUKTÓW I DAŃ DOSTĘPNY JEST U DIETETYKA
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.