Samorząd szkolny 2024/2025
W ubiegłym tygodniu odbyły się wybory do samorządu szkolnego. Oto nowy skład:
Przewodniczący: Dawid Frączek 8a
Zastępca przewodniczącego: Natalia Gwardys 7a
Zastępca przewodniczącego: Wojciech Wiśniewski 8b
W ubiegłym tygodniu odbyły się wybory do samorządu szkolnego. Oto nowy skład:
Przewodniczący: Dawid Frączek 8a
Zastępca przewodniczącego: Natalia Gwardys 7a
Zastępca przewodniczącego: Wojciech Wiśniewski 8b
To święto, którego najważniejszymi beneficjentami są dzieci. Czytanie na głos stymuluje ich rozwój, wzbogaca słownictwo i pobudza wyobraźnię. Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania został ustanowiony z inicjatywy Polskiej Izby Książki w 2001 roku i obchodzony jest 29 września. Data odnosi się do urodzin Janiny Porazińskiej, autorki książek dla dzieci i młodzieży. Z tej okazji biblioteka szkolna zorganizowała akcję czytelniczą. Uczennice klasy ósmej czytały bajki przedszkolakom i pierwszakom.
ZUPA: Wiejska.*(6)
DRUGIE DANIE: Leczo z makaronem**, kompot.*(1,2)
ZUPA: Koperkowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Gulasz indyczy, kluski śląskie**, pomidor z cebulką, kompot.*(1,2)
ZUPA: Grochowa.*(6)
DRUGIE DANIE: Pierogi z serem, polewa jogurtowo – śmietankowa, lemoniada.*(1,2,5)
ZUPA: Krem z zielonych warzyw z grzankami pszennymi**.*(1,5,6)
DRUGIE DANIE: Pulpety w sosie chrzanowym, ziemniaki, marchew z groszkiem, herbata owocowa.*(1,2,5,6)
ZUPA: Pomidorowa z makaronem**.*(1,2,5,6)
DRUGIE DANIE: Kotlet rybny, ziemniaki, surówka z ogórka szwedzka, herbata z cytryną.*(1,2,3)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.
ŚNIADANIE: Kulki czekoladowe** na mleku, pieczywo**, masło, polędwica sopocka**, ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Wiejska.*(6)
DRUGIE DANIE: Leczo z makaronem**, kompot.*(1,2)
PODWIECZOREK: Biszkopty**, budyń, winogrono.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, rodzynki, pieczywo**, masło, szynka rzeźnika**, pomidor malinowy, papryka żółta, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Koperkowa.*(5,6)
DRUGIE DANIE: Gulasz indyczy, kluski śląskie**, pomidor z cebulką, kompot.*(1,2)
PODWIECZOREK: Deser mleczny**, chrupki owsiane**, melisa z pomarańczą.*(1,5)
ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo**, masło, wieprzowinka bez wędzenia**, rukola, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Grochowa.*(6)
DRUGIE DANIE: Pierogi z serem, polewa jogurtowo – śmietankowa, lemoniada.*(1,2,5)
PODWIECZOREK: Grahamka**, masło, pierś z indyka parzona**, polędwica sopocka**, papryka żółta, ogórek zielony, sałata, herbata owocowa.*(1,2)
ŚNIADANIE: Kajzerka**, masło, jajecznica, pomidor malinowy, szczypiorek, herbata z cytryną i miodem, mleko z miodem.*(1,2,5)
ZUPA: Krem z zielonych warzyw z grzankami pszennymi**.*(1,5,6)
DRUGIE DANIE: Pulpety w sosie chrzanowym, ziemniaki, marchew z groszkiem, herbata owocowa.*(1,2,5,6)
PODWIECZOREK: Talarki z błonnikiem**, napój czekoladowy, mandarynka.*(1,2)
ŚNIADANIE: Makaron zwierzątka** na mleku, pieczywo**, masło, szynka sołtysówka**, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Pomidorowa z makaronem**.*(1,2,5,6)
DRUGIE DANIE: Kotlet rybny, ziemniaki, surówka z ogórka szwedzka, herbata z cytryną.*(1,2,3)
PODWIECZOREK: Omlet (wyrób własny) z dżemem**, herbata z cytryną.*(1,2,5)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.
Serdecznie zapraszamy wszystkich przedstawicieli klas do Rady Rodziców na zebranie,
które odbędzie się we wtorek, 24 września, o godz. 18:00 w stołówce szkolnej.
Przewodnicząca Rady Rodziców
ZUPA: Kapuśniak.*(6)
DRUGIE DANIE: Kurczak w sosie paprykowym, makaron**, kompot.*(1,2,6)
ZUPA: Słoneczna z grzankami pszennymi**.*(1,5,6)
DRUGIE DANIE: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, gruszka, herbata z cytryną.*(2,6)
ZUPA: Barszcz biały z jajkiem.*(1,2,5)
DRUGIE DANIE: Pierogi z mięsem drobiowym, banan, mięta z cytryną.*(1,2,6)
ZUPA: Krupnik.*(1,6)
DRUGIE DANIE: Schab pieczony, kluski śląskie, marchew z groszkiem, kompot.*(1,2,6)
ZUPA: Krem z białych warzyw z makaronem**.*(1,2,5,6)
DRUGIE DANIE: Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty czerwonej kiszonej, herbata z cytryną.*(1,2,3)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.
ŚNIADANIE: Kółeczka miodowe** na mleku, pieczywo**, masło, szynka ze spiżarni**, sałata, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną.*(1,5)
ZUPA: Kapuśniak.*(6)
DRUGIE DANIE: Kurczak w sosie paprykowym, makaron**, kompot.*(1,2,6)
PODWIECZOREK: Chrupki kukurydziane**, koktajl shreka, brzoskwinia ufo.
ŚNIADANIE: Kajzerka**, masło, parówki**, ketchup, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem, kawa inka.*(1,2,5)
ZUPA: Słoneczna z grzankami pszennymi**.*(1,5,6)
DRUGIE DANIE: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, herbata z cytryną.*(2,6)
PODWIECZOREK: Serek waniliowy**, antrudy**, gruszka, herbata z cytryną.*(1,5)
ŚNIADANIE: Płatki orkiszowe** na mleku, żurawina suszona, pieczywo**, masło, polędwica sopocka**, kiełki brokuła, papryka czerwona, herbata z cytryną.*(1,5)
ZUPA: Barszcz biały z jajkiem.*(1,2,5)
DRUGIE DANIE: Pierogi z mięsem drobiowym, banan, mięta z cytryną.*(1,2,6)
PODWIECZOREK: Straciatella (wyrób własny), krakersy solone**, melisa.*(1,2,5)
ŚNIADANIE: Płatki jaglane** na mleku, pieczywo**, masło, szynka konserwowa wieprzowa**, ogórek kiszony, sałata, papryka żółta, herbata z cytryną i miodem.*(1,5)
ZUPA: Krupnik.*(1,6)
DRUGIE DANIE: Schab pieczony, kluski śląskie, marchew z groszkiem, kompot.*(1,2,6)
PODWIECZOREK: Ciastka owsiane**, kisiel.*(1,2)
ŚNIADANIE: Zacierki** na mleku, pieczywo**, masło, szynka sołtysówka**, szpinak, pomidor malinowy, herbata z cytryną i miodem.*(1,2,5)
ZUPA: Krem z białych warzyw z makaronem**.*(1,2,5,6)
DRUGIE DANIE: Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty czerwonej kiszonej, herbata z cytryną.*(1,2,3)
PODWIECZOREK: Bułka wiejska ciemna**, masło, twarożek, kiełbasa drobiowa**, papryka kolorowa, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa.*(1,2,5)
W JADŁOSPISIE ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN
*Alergeny występujące w produktach (1- gluten,, 2- jaja i produkty pochodne, 3- ryby i produkty pochodne, 4- orzechy i produkty pochodne, 5- mleko i produkty pochodne, 6- seler i produkty pochodne)
** Produkty mogące zawierać alergeny takie jak np. laktoza, gluten, soja, gorczyca, seler, jaja, orzechy, migdały, sezam, dwutlenek siarki, łubin itp.
Biblioteka Publiczna w Piasecznie i Fundacja „ARKA” im. Józefa Wilkonia już dziewiąty raz współorganizują Festiwal Pięknej Książki w Piasecznie. Do udziału w festiwalu zaproszono wyjątkowych wydawców, autorów, ilustratorów i ludzi związanych z książką. Będą warsztaty, wystawy, spotkania z autorami oraz wydawcami, a także koncert i spektakl. Festiwal odbędzie się w Piasecznie już 21 września 2024 roku.
Nieobecność dziecka nie odwołuje posiłku. Rodzice są zobowiązania do zgłaszania nieobecności pod numerem telefonu 530 199 379 (dozwolona również forma sms) lub e-mail intendent@sp2.mgk.pl dzień wcześniej lub w dniu bieżącym do godziny 8:00.
Rodzice nie mogą sami odliczać obiadów bez wcześniejszego powiadomienia.
Szkoła nie wydaje obiadów na wynos.
Opłata za posiłki w październiku wynosi:
Wpłaty należy dokonać przelewem.
Dane do przelewu:
Szkoła Podstawowa Nr 2, ul Kalwaryjska 3, 05-530 Góra Kalwaria
Nr rachunku bankowego
26 8003 0003 2001 0003 3008 0008
płatne do 27 września 2024r. – dla uczniów klas 1- 8
płatne do 10 października 2024r. – dla oddziałów przedszkolnych
WAŻNE! W tytule wpłaty należy umieścić następujące informacje: imię i nazwisko dziecka, klasę/odział przedszkolny, obiady/wyżywienie, miesiąc.
PRZYPOMINAMY O TERMINOWYCH WPŁATACH !!!
Dokonanie wpłaty w terminie jest jednocześnie zapisem dziecka na obiady w danym miesiącu.
W przypadku braku wpłaty w terminie, wstrzymuje się możliwość korzystania przez daną osobę z wyżywienia, a dziecko/uczeń może korzystać z posiłku od następnego dnia po dniu wpływu środków na konto Szkoły ( zgodnie z regulaminem korzystania przez uczniów ze stołówki w naszej szkole).
Jeżeli w wrześniu były odwoływane posiłki, prosimy o kontakt pod numerem telefonu 530 199 379
w celu ustalenia kwoty do wpłaty (informację o wysokości wpłaty dla danego ucznia można ustalić również wysyłając sms-a na ww. numer telefoniczny lub e-mail na ww. adres).
Informację o obiadach dla klas 1-8 i posiłkach dla oddziałów przedszkolnych można uzyskać pod numerami telefonów 22 727 43 08 lub 530 199 379- intendentka, 690 170 151-dietetyczka.
W minionym tygodniu zerówkowicze z grupy 0A poznały zasady bezpiecznego poruszania się po drodze. Ćwiczyliśmy przechodzenie przez jezdnie, poznaliśmy znaki drogowe, jak również wykonaliśmy tematyczną prace plastyczną.
Te wszystkie działania miały na celu wyrobienie wśród dzieci właściwych nawyków zachowania oraz uświadomienie z jakimi zagrożeniami mogą się spotkać w drodze do przedszkola.