Kontakt do nauczyciela
Elżbieta Moczydłowska: elzbieta.moczydlowska@sp2gk.onmicrosoft.com
Data publikacji: 19.06.2020 r.
22.06 – 25.06.2020 r.
Lekcja 12
Temat: Zadbajmy o swoje bezpieczeństwo.
Cel: Przypominamy zasady bezpiecznego wypoczynku.
Materiały:
https://czasdzieci.pl/ro_artykuly/id,749192b.html
Rozmowa kierowana
Data publikacji: 14.06.2020 r.
15.06 – 19.06.2020 r.
Lekcja 11
Temat: Środowisko naturalne człowieka, ekologia i ochrona środowiska.
Cel: Utrwalamy pojęcia: ekologia, środowisko naturalne, dowiadujemy się jak chronić otaczające nas środowisko.
Materiały: dostęp do internetu, zeszyt, kredki, ołówek
Zadania do wykonania:
1. Korzystając z różnych źródeł informacji zapisać w zeszycie uproszczone definicje pojęć: ekologia, środowisko naturalne.
2. W zeszycie na całej jednej stronie zaprojektować kolorowy plakat zachęcający do ochrony środowiska.
Data publikacji: 07.06.2020 r.
08.06 – 10.06.2020 r.
Lekcja 10
Temat: Rysunek techniczny cd.
Cel: ćwiczenia rysunkowe.
Materiały: przybory do kreślenia, biła kartka z bloku A 4
Zadania do wykonania:
Na kartce A 4 wykreślić:
1. Okręgi o wspólnym środku i promieniach: 20, mm, 30 mm oraz 50 mm
2. Kąty o rozwartościach: 50 stopni, 75 stopni i 115 stopni
Pracy nie przesyłać do sprawdzenia.
Data publikacji: 31.05.2020 r.
01.06 – 05.06.2020 r.
Lekcja 9
Temat: Mój pierwszy rysunek techniczny.
Cel: Utrwalanie zasad wykonywania rysunków technicznych.
Materiały: kartka z bloku technicznego (biała ) z narysowaną ramką i tabliczką rysunkową – wzór str. 61, przybory kreślarskie
Zadania do wykonania:
1. W tabelce pismem technicznym (litery wielkie, wysokość liter 10 mm) wpisać konieczne informacje, podziałka 1:1, Ekierka itd.
2. Narysować ekierkę o dwóch identycznych ramionach przy kącie prostym.
3. Rysunek zwymiarować według wzoru ze str. 61.
Prace do oceny przesyłają tylko ci uczniowie, którzy chcą.
Data publikacji: 23.05.2020 r.
25.05 – 29.05.2020 r.
Lekcja 8
Temat: Co już wiemy o rysunku technicznym?
Cel: Uporządkowanie i utrwalenie najważniejszych wiadomości o rysunku technicznym.
Materiały: podręcznik, przybory do kreślenia, kartka z bloku technicznego
Zadania do wykonania:
1. Przeczytać treści ze strony 48-56.
2. W zeszycie wykonać ćwiczenie 5 i 7 ze strony 50 wykorzystując przybory do kreślenia.
3. Na białej kartce z bloku technicznego narysować ramkę (oddaloną od każdej krawędzi kartki o 5 mm) oraz tabliczkę informacyjną według wzoru ze strony 61 w podręczniku (nie wpisywać informacji podanych w tabliczce rysunkowej i nie przerysowywać ekierki, kartka ma mieć ramkę i pustą tabliczkę !)
Tych prac nie trzeba przesyłać do oceny. Przygotowana kartka z bloku będzie potrzebna na następny tydzień.
Data publikacji: 17.05.2020 r.
18.05 – 22.05.2020 r.
Lekcja 7
Temat: Utrwalanie wiadomości z rozdziału III. ABC zdrowego żywienia.
Cel: Uporządkowanie i powtórzenie wiadomości.
MATERIAŁY: podręcznik rozdział III
Zadania do wykonania:
1. Przeczytać wiadomości z III rozdziału.
2. Postarać się odpowiedzieć ustnie na pytania w ćwiczeniach: 1 s.64, 5.s 67, 4 s.69, 7 s.70, 3 s.73
Odpowiedzi nie musicie zapisywać, NIE PRZESYŁACIE ich do oceny.
Data publikacji: 10.05.2020 r.
11.05 – 15.05.2020 r.
Lekcja 6
Temat: Podstawowe metody konserwacji żywności.
Cel: Dowiaduję się, jakimi metodami można dłużej przechowywać żywność.
Materiały: podręcznik str. 72-73
Zadania:
- Przeczytać tekst ze str. 72-73.
- Do zeszytu przerysować schemat- metody konserwacji . W każdej z grup (chemiczne, biologiczne, fizyczne) wypisać sposoby (bez opisów tych sposobów, wyłącznie nazwy).
- Pisemnie w zeszycie odpowiedzieć na pytanie: Dlaczego aktywność fizyczna (ruch) jest ważna dla człowieka w każdym wieku (można tylko wymienić zalety ruchu bez opisywania).
OPRACOWANEJ LEKCJI NIE PRZYSYŁACIE DO OCENY.
Data publikacji: 03.05.2020 r.
04.05 – 08.05.2020 r.
Lekcja 5
Temat: Jak przygotować zdrowy posiłek.
Cel: Poznaję terminy: żywność przetworzona i nieprzetworzona oraz metody termiczne przygotowania produktów do spożycia.
Materiały : podręcznik str. 71-73, internet
Co należy zrobić:
- W zeszycie pisemnie odpowiedzieć na pytanie: Co to jest żywność przetworzona i nieprzetworzona – podać po jednym przykładzie.
- Ćwiczenie 2 str. 72 według poniższego schematu:
suszenie – odparowanie wody – np. grzyby
gotowanie -…………………….. – np. …………. - Zrobione ćwiczenia przesłać do oceny do 12 maja.
Data publikacji: 26.04.2020 r.
27.04 – 30.04.2020 r.
Lekcja 4
Temat: Zdrowie na talerzu.
Cel: Uczę się przygotowywać zdrowe posiłki.
Materiały: podręcznik
- Zapoznać się z treściami ze stron 64-67 w podręczniku.
- Włączy w przygotowanie dowolnego posiłku w domu (zrobić jego zdjęcie po zakończeniu pracy.)
- W zeszycie wypisać zdrowe produkty, które w nim wystąpiły.
- Zdjęcie posiłku i wykaz zdrowych produktów przesłać do oceny do 8 maja.
Data publikacji: 17.04.2020 r.
20.04 – 24.04.2020 r.
Lekcja 3
Temat: Zasady wykonywania rysunków technicznych.
Cel:
- poznaję główne cechy rysunków technicznych,
- potrafię wykonać prosty rysunek.
Materiały: podręcznik, zeszyt, przybory do kreślenia
- Zapoznać się z tekstem na stronie 55.
- Zrobić w zeszycie ćwiczenie 4.2 str.55 oraz 6 str. 56 (wyłącznie w skali 2:1) (Nie trzeba przesyłać wykonanej pracy.)
- Zapoznać się z tabelką rysunkową ze str.56.
- Praca do przesłania: zaległe prace – z dowolnego surowca (zdjęcie, plan pracy, wykaz materiałów i narzędzi) oraz pismo techniczne (litery wielkie) – należy przesłać do nauczyciela przez dziennik lub Teams do 24 kwietnia.
Data publikacji: 03.04.2020 r.
06.04 – 08.04.2020 r.
Lekcja 2
Temat: Elementy rysunku technicznego.
Cel: Poznajemy najważniejsze elementy rysunku technicznego.
Materiały: podręcznik strona 53-54 (tylko te dwie strony)
- Zapisać wymiary z zapamiętać podstawową wielkość arkusza rysunkowego A 4.
- Przerysować do zeszytu tabelkę ze strony 54.
Data publikacji: 29.03.2020 r.
30.03 – 03.04.2020 r.
Lekcja 1
Temat: Pismo techniczne
Cel:
1. dowiaduję się, do czego służy pismo techniczne,
2. potrafię odwzorować poszczególne litery (wielkie) i cyfry.
Materiały: podręcznik strona 52
Notatka w zeszycie:
- temat, cel
- proszę wykonać ćwiczenie 4 str. 52 w zeszycie (w kratkę) lub na papierze milimetrowym. Liter nie trzeba pogrubiać jak to jest we wzorze, wystarczy napisać zatemperowanym ołówkiem.
- *Materiał do pobrania w wersji do wydruk
23-24 marca 2020 r.
Przez kolejne 2 dni zachęcam do wykonywania następujących ćwiczeń:
* Dokończyć pracę i zrobić zdjęcie wykonanej pracy.
16 – 20 marca 2020 r.
Temat: Utrwalanie wiadomości o surowcach
W oparciu o podręcznik, propozycje z Internetu, fachową literaturę (np. „Nastolatki robią ozdoby”), wykonać dowolną pracę techniczną z użyciem wybranego materiału. Do wykonanego dzieła należy dołączyć krótki plan pracy oraz spis potrzebnych materiałów i narzędzi.
Uczniowie będą prezentowali swoje prace na pierwszych zajęciach po powrocie do szkoły.
*Materiały do pobrania w wersji do wydruku Technika klasy IV, V, VI